Provningar

Att träffa vänner och under utbildande och underhållande former prova vin, öl och sprit har sedan länge varit en populär hobby i Sverige. Vinklubbarna är idag många fler och mycket större än någonsin och det finns idag vinklubbar på nästan varje ort i Sverige. Nästan lika populärt är det att prova öl, whisky, rom, cognac och annan sprit och det finns idag öl- och spritmässor på flera ställen i Sverige.

Sedan Michel grundade sin konsultfirma 1992 har han arrangerat över 10 000 provningar och föreläsningar, provningar och middagar för troligen över 150 000 deltagare. Det gör honom till en av de allra mest erfarna och anlitade provningsledarna i Sverige någonsin.

Provningarna och föreläsarna vänder till alla typer av personer, från den nyfikna nybörjaren till den djupt kunniga, från amatörer till proffs. Fokus ligger alltid på att hitta precis rätt nivå av kunskap och underhållning som varje enskild publik vill ha. Att fånga gästen med rätt pedagogik är mycket viktigt för Michel.

Typer av provningar

Vanliga lättsamma provningar – passar utmärkt som underhållning för nybörjaren och de nyfikna, på företags- och kundevent. Vi provar vanligen 4–6 drycker på ett givet tema. Tidsåtgång cirka 60–90 minuter.

Djupare och mer specifika provningar – passar utmärkt för vinklubbar och grupper med lite större kunskap. Vi provar 5–12 drycker på ett givet tema som vi kommer överens om och provningen kan stödjas av ett bildspel för fördjupad kunskap. Tidsåtgång cirka 90–120 minuter.

Teman – När det gäller vin har Michel ett särskilt intresse för allt som har med vinodling och vinmakning att göra, samt druvsorter som Riesling, Chardonnay, Pinot Noir, Syrah, Grenache, Tempranillo och Cabernet Sauvignon. De vinområden som Michel har specialiserat sig på är USA (Kalifornien, Oregon, Washington State), Spanien, Bourgogne, Rhône, Österrike och Nya Zeeland. För öl är det framför allt introducerande provning av olika ölstilar som erbjuds, och för sprit är det framför allt cognac, grappa och tequila som Michel arbetar med, samt introducerande provningar om sprittillverkning och sprittyper i största allmänhet.

Att planera en provning

Då Michel ofta är bokad med lång framförhållning bör provningar planeras i god tid. Datum och plats är de två grundläggande sakerna att snabbt komma överens om. Antingen man har man en egen lokal eller måste hyra en eller boka en restaurang ligger detta på kunden att ta ansvar för. Michel har en lokal för 12 personer intill Sollentuna Centrum precis norr om Stockholm som kan hyras om så önskas.

Nästa steg är att komma överens om ett tema som passar eventet och sällskapet, samt också komma överens om en budget för dryckerna. Sker provningen i egen lokal eller hos Michel finns det inga särskilda regler att ta hänsyn till, men sker provningen på restaurang eller hotell måste man komma överens med dem vad som gäller eftersom vi har en alkohollag att ta förhålla oss till.

Glasen som används ska vara anpassade för provning och finnas i tillräckligs antal. Om man inte har egna glas kan Michel hjälpa till med kontaktuppgifter till uthyrningsfirma (det brukar kosta omkring 10 kr per glas inklusive leverans och diskning).

Om man vill att Michel ska visa bildspel får man själv ombesörja dataprojektor och om så behövs också filmduk.

Utifrån allt ovanstående planerar Michel ihop en provning och sammanställer en lista på drycker. Vem som beställer och köper in dessa drycker kommer man överens om.

För bokning av en provning

Kontakta Michel på michel@mvg.nu eller 070-7870889 för att planera en provning och för offert.

OBS! Notera att avbokning inom 14 dagar före provningen resulterar i en avbokningskostnad på 50% av överenskommet pris. Om avbokning sker inom 7 dagar före provningen kommer fullt pris av debiteras.