Michel Jamais

Michel Jamais föddes i Stockholm i augusti 1964. Efter utbildning i restaurangskola arbetade han som kock, souschef, kökschef, restaurangchef och food & beverage manager mellan 1981 och 1997. Det var under dessa år som han skaffade sig en gedigen kunskap inom matlagning, middagar och gästservice även lade grunden till sin idag djupa kunskap om världens drycker.

Parallellt med sitt arbete på restaurang startade Michel redan 1992 sitt konsultföretag för att leda dryckesprovningar och personalutbildningar inom drycker och hur man arbetar med dessa inom restaurang- och hotellbranschen. Samma år blev Michel efter godkända intagningstester medlem i den då bara åtta år gamla Svenska Sommelierföreningen som vid tiden hade ett 30-tal medlemmar.

Då tiderna förändrades i Sverige och inköpsmonopolet av vin och sprit precis hade upphört, lämnade Michel restauranggolvet 1997 för att på heltid ägna sig åt konsultverksamhet mot restaurang- och hotellbranschen, främst med att utbilda personal och även leda dryckesprovningar och middagar över hela Sverige. Året därpå fick Michel uppdraget som en av huvudlärarna på sommelierprogrammet på Restaurangakademien i Stockholm.

Vid den här tiden utvecklade Michel också sitt värv som dryckesskribent. Den första vinboken hade utkommit redan 1996 och fler skulle komma parallellt med uppdragen som skribent för de ledande vinmagasinen i Sverige. Under de kommande tio åren skulle han positionera sig som en av de mest välrenommerade dryckesskribenterna och auktoriteterna inom drycker i Sverige.

De första artiklarna om vin hade skrivits redan 1992 för tidningen Munskänken, för vilken Michel sedan skrev reportage om resor och vinnyheter i flera år. Därefter följde uppdrag som främst vinskribent men också öl- och spritskribent för Allt om Vin, Vin & Mat, Livets Goda och Whisky & Bourbon. Med flertalet böcker bakom sig och långt över tiotusen sidor om vin och andra drycker publicerade är Michel idag den mest publicerade svenska dryckesskribenterna någonsin.

Mellan 2000 och 2007 ledde Michel träningsprogrammet för Sveriges tävlande sommelierer och kunde 2007 kröna det uppdraget med att se Andreas Larsson som ”The Best Sommelier in the World”, detta efter att varit med att coacha fram flera svenska och nordiska mästare.

Michel har också varit en tongivande utbildare vid Stockholm Beer & Whisky Festival, där han mellan 2003 och 2015 ledde ölskolor för tiotusentals personer. Därefter har han arbetat med vin vid syskonfestivalen Taste Experience.

Under åren har Michel rest världen över, besökt de flesta vinländer på sina hundratals resor till all världens vinregioner och närmare 2 000 vingårdar och vinproducenter, därtill otaliga destillerier och bryggerier. Med en allt djupare kunskap om några av de länder och områden som har blivit specialområden (Bourgogne, Rhône, USA, Spanien, Österrike, med flera) har Michel också genom åren kommit att anlitas av vinorganisationerna i dessa länder och områden som specialist och utbildare.

Ett av dessa områden är Bourgogne. Michel har alltid haft ett djupt intresse för den historiska vinregionen Bourgogne och regelbundet rest i området från Chablis i norr till Beaujolais i söder de senaste två decennierna. År 2011 blev Michel certifierad av BIVB vid l’École du Vin i Beaune och kan därmed titulera sig utbildare för och ambassadör för Bourgogne. Det finns idag ett 80-tal sådana i världen, men bara en i Sverige.

Tack vare sitt gedigna engagemang för dryckeskulturen i Sverige har Michel uppmärksammats med flera fina utmärkelser. År 1998 tilldelades han Sune Carlquist Stipendium för sitt arbete med vin och mat, år 2006 fick han Svenska Vinakademiens stora pris för sitt arbete med att utveckla vinkulturen i Sverige år 2008 blev han utnämnd till Årets Vinprofil av den landsomfattande vinföreningen Munskänkarna.

Idag är Michel fortfarande djupt engagerad i utbildningarna vid Restaurangakademien, leder på uppdrag av vinorganisationer och vinklubbar provningar och master classes runt om i Sverige, han skriver artiklar om vin på sin egen djuplodade websida Vinlegender, driver sin egen vinklubb Michel Wine Club (provningar, vinmiddagar och vinresor), driver hemmarestaurangen Café Rotsunda, anlitas för provningar och vinmiddagar av flertalet vinimportörer och arbetar som konsult inom vin- och restaurangbranscherna.

Sedan 2018 arbetar sambon Helene Rosenquist i firman med uppdrag inom restaurang och event, både med service på restaurang, event och catering, med arrangemang av event och som konsult inom utveckling av service, försäljning, ekonomi och restaurangkoncept.