Michel Jamais

Michel Jamais föddes i Stockholm sommaren 1964. Efter utbildning i restaurangskola arbetade han som kock, souschef, kökschef, restaurangchef och food & beverage manager mellan 1981 och 1997. Det var under dessa år som han skaffade sig en gedigen kunskap inom matlagning och även lade grunden till sin kunskap om världens drycker.

Redan 1992, parallellt med sitt arbete på restaurang, startade Michel sitt konsultföretag inom drycker för att leda dryckesprovningar och personalutbildningar inom drycker och hur man arbetar med dessa inom restaurang- och hotellbranschen. Samma år blev Michel efter intagningsprov också medlem i den då bara åtta år gamla Svenska Sommelierföreningen.

Då tiderna förändrades i Sverige och inköpsmonopolet av vin och sprit precis hade upphört, lämnade Michel restauranggolvet 1997 för att på heltid ägna sig åt konsultverksamhet mot restaurang- och hotellbranschen, främst med att utbilda personal inom den och även leda dryckesprovningar över hela Sverige. Året därpå fick Michel uppdraget som en av huvudlärarna på sommelierprogrammet på Restaurangakademien i Stockholm. Vid den här tiden utvecklade Michel också sitt värv som dryckesskribent, den första vinboken hade utkommit redan 1996 och fler skulle komma parallellt med uppdragen som skribent för de ledande vinmagasinen i Sverige. Under de kommande tio åren skulle han positionera sig som en av de ledande dryckesskribenterna och auktoriteterna inom drycker i Sverige.

De första artiklarna om vin skrevs 1992 för medlemstidningen Munskänken, för vilken Michel sedan skrev reportage om resor och vinnyheter i flera år. Därefter följde uppdrag som främst vinskribent men också öl- och spritskribent för Allt om Vin, Vin & Mat, Livets Goda och Whisky & Bourbon. Med över dussinet böcker bakom sig och tusentals sidor text om vin, andra drycker och dryckesmiddagar har Michel placerat sig om en av de mest publicerade svenska dryckesskribenterna genom tiderna.

Mellan 2000 och 2007 ledde Michel träningsprogrammet för Sveriges tävlande sommelierer och kunde 2007 kröna det uppdraget med att se Andreas Larsson som världsmästare, detta efter att varit med att coacha fram flera svenska och nordiska mästare.

Michel har också varit en tongivande person vid Stockholm Beer & Whisky Festival, där han mellan 2003 och 2015 ledde ölskolor för tiotusentals personer, och därefter har arbetat med vin vid syskonfestivalen Taste Experience.

Under åren har Michel rest världen över, besökt de flesta vinländer på sina hundratals resor till troligen över 1 800 vinproducenter, därtill otaliga destillerier och bryggerier. Med en allt djupare kunskap om några av de länder och områden som har blivit specialområden (Bourgogne, Rhône, Spanien, USA, Österrike) har Michel också genom åren kommit att anlitas av vinorganisationerna i dessa länder och områden som specialist och utbildare.

Michel har alltid haft ett djupt intresse för den historiska vinregionen Bourgogne och regelbundet rest i området från Chablis i norr till Beaujolais i söder de senaste två decennierna. År 2011 blev Michel certifierad av BIVB vid l’École du Vin i Beaune och kan därmed titulera sig utbildare för och ambassadör för Bourgogne. Det finns idag ett 80-tal sådan i världen.

Tack vare sitt gedigna engagemang för dryckeskulturen i Sverige har Michel uppmärksammats med flera fina utmärkelser. År 1998 tilldelades han Sune Carlquist Stipendium för sitt arbete med vin och mat, år 2006 fick han Svenska Vinakademiens stora pris för sitt arbete med att utveckla vinkulturen i Sverige år 2008 blev han utnämnd till Årets Vinprofil av den landsomfattande vinföreningen Munskänkarna.

Idag är Michel fortfarande djupt engagerad i utbildningarna vid Restaurangakademien, leder på uppdrag av vinorganisationer och vinklubbar provningar och master classes runt om i Sverige, han skriver artiklar om vin på sin egen websida Vinlegender, driver sin egen vinklubb Michel Wine Club (provningar, vinmiddagar och vinresor), driver hemmarestaurangen Café Rotsunda, anlitas för provningar och vinmiddagar av flertalet vinimportörer och arbetar som konsult i restaurangbranschen.

Sedan 2018 arbetar Helene Rosenquist i firman med uppdrag inom restaurang och event, både med service på restaurang, event och catering, med arrangemang av event och som konsult inom utveckling av service, försäljning, ekonomi och restaurangkoncept.