Böcker av Michel Jamais

 

Vin, Mat och Dukade Bord (Trevi, 1996)
En Värld av Vin (Prisma, 1998)
Vin & Gastronomi (Millhouse, 2001)
Destillerat – allt om sprit från hela världen (Millhouse, 2002)
En Värld av Vin (Millhouse, 2003)
Lilla Spritboken (Millhouse, 2004)
Ostkompaniets Njutningslära (Grenadine, 2005)
Michels Vin & Mat (Grenadine, 2005)
Michels Ost & Vin (Grenadine, 2006)
Michels Öl & Mat (Grenadine, 2006)
Michels Vita Viner (Grenadine, 2007)
Het Mat, Coola Drycker (Grenadine, 2008)
Mat, Vin, Öl, Sprit (Grenadine, 2010)
Livets Vatten (Tukan Förlag, 2014)
Vinet & Maten (Tukan Förlag, 2015 och 2017)
101 Saker du måste veta om vin (Tukan Förlag, 2018)

 

Michels första bok, Vin, mat och dukade bord, kom ut 1996. Den handlade om att kombinera vin och mat, ett ämne som vid mitten av 1990-talet började intressera allt fler vindrickare.
År 1998 hade Michel Jamais en stor roll i skapandet av En Värld av Vin, ett standardverk om hela världens vinregioner, vintyper och säkert över tusen vinproducenter. Fem år senare var Michel med i uppdateringen av en ny upplaga av boken. Båda upplagorna blev stora succéer.

Eftersom intresset för vin och mat hade blivit ännu större skrev Michel sin nästa bok i ämnet, Vin & Gastronomi. Den boken blev också ett standardverk för alla vinintresserade och för branschen och sålde över 12 000 exemplar i två upplagor.

Michels stora intresse för destillerade drycker ledde till ett annat standardverk om all världens sprit, Destillerat. Det var en detaljerad bok om all sprits historia, tillverkning, ursprung och typindelning som också blev populär och väl använd i branschen. Den följdes av en kortare, lättare och mer publik version som kallades Lilla Spritboken.

I samarbete med Skånemejerier och Norrmejerier skrev Michel boken Ostkompaniets Njutningslära som handlade om tre klassiska svenska ostar och hur dessa kan njutas till vin på samma sätt som franska och italienska ostar. Boken utkom 2004 och trycktes i en upplaga om 40 000 exemplar.

De följande åren skrev Michel flitigt och publicera flera böcker; Michels Vin & Mat som blev en lättare uppdatering av tidigare vin- och matböcker, Michels Ost & Vin om ett större urval ostar och matchningen med viner, samt Michels Öl & Mat där fokus hamnade på hur man kan arbeta på ett mer genomtänkt sätt med ölet i och till maten. Alla tre blev mäkta populära bland både fackfolk och privatpersoner.

Tillsammans med den skickliga fotografen Johan Kalén gjorde Michel sedan två väldig vackra böcker med vinkunskap varvat med utsökta fotokonstbilder. Michels Vita Viner handlade om 50 utvalda vita viner från hela världens och Michels Röda Viner om röda viner. Det var två vackra och informativa böcker som dock inte omfamnades på samma sätt som de tidigare böckerna om drycker och mat.

Därför bestämde Michel sig för att skriva två renodlade mat- och dryckesböcker tillsammans med två skickliga kockar, tillika nära vänner. Med Jonas Borssén (expert inom chile och het matlagning) skrev han Het Mat, Coola Drycker, en spännande och god bok om chile och het mat och hur sådan mat mycket väl kan matcha viner och öl på ett utmärkt sätt.
Nästa bok skrevs tillsammans med Mathias Emilsson, under drygt tio års tid köksmästare på Villa Källhagen i Stockholm där Michel hade de flesta provningar och vinmiddagar med sin vinklubb mellan 1998 och 2018. Den boken, Mat, Vin, Öl, Sprit, blev något av “våra favoriter” från alla de otaliga dryckesmiddagar vi tillsammans arrangerade genom åren.

Hösten 2014 var det åter dags för en bok om sprit, Livets Vatten. Det var en ordentligt omarbetad och fördjupad version av tidigare Destillerat, ett 500 sidor stort standardverk om alla världens sprit. Någon mer omfattande spritbok har aldrig tidigare publicerats i världen.

Sedan var det åter dags att angripa ämnet mat och dryck i kombination med boken Vinet & Maten (den kan liknas vid en omarbetad och uppdaterad modernare version av Vin & Gastronomi). Den blev mäkta populär, sålde snabbt slut och trycktes i ytterligare en upplaga.

Den senaste boken kan ses som en trevlig bok för både nybörjaren och de redan frälsta vindrickarna. Den heter 101 saker du måste veta om vin och är skriven som en “frågor och svar-bok” med 101 vanliga frågor som besvaras på ett professionellt sätt. Också den har blivit mycket populär.